Thursday, February 18, 2016

Fibroadenoma vs Breastfeeding


Apa itu Fibroadenoma

Ia adalah satu benjol payudara, tidak sakit dan boleh bergerak2 jika dipicit. Masalah sering terjadi dan menyerang wanita tanpa mengira usia, lebih kerp menyerang wanita berusia 20an dan 30an. Fibroadenoma dikaitkan dengan tahap hormon estrogen yang tinggi dari biasa. Benjolan ini boleh bergerak2 apabila dipicit dan boleh tumbuh lebih dari satu benjolan. Diagnosis menentukan samada benjolan itu barah atau fibroadenoma adalah melalui biopsi. Rawatan menangani fibroadenoma ialah dengan pembedahan. Walaubagaimanapun fibroadenoma boleh berulang selepas pembedahan.

Ok tu sedikit info pasal fibroadenoma n Sue adalah pengidap fibroadenoma since berumur 20an, tu 1st time sue Sue buat pembedahan membuang fibroadenoma n agak besar juga ketumbuhan itu. Then lps kawin dlm Tahun 2007/2008 (tah xingat dah :p), operate lagi disebalah kanan lak ada fibroadenoma yang dikesan agak aktif n besar. Masa scan tu, byk lagi anak2 fibroadenoma dikesan juga, cuma ikut info daripada doktor, kemungkina yg kecil tu akan kecut or hilang n mungkin juga akan aktif..so sebab dengan itu akan sentiasa dipantau or kita sendiri kena alert n check selalu.

Skrg still ada ke tak..jawapan yes ada kat both side n agak besar juga..Masa Sue pregnant mmg doktor pantau gak. Ketika tu ada gak terdetik dlm hati, adakah anak yg 2nd ni ada rezeki untuk Sue bf?, Sepanjang mengandung Sue mmg berdoa agar susu badan ada walaupun mengidap fibroadenoma. Masa tu juga ckp kt husband, nk beli pump susu dengan harapan menggunung tinggi agar susu ada.

Alhamdulillah, selepas bersalin n berurut susu badan ada. Bila Zafri kena kuning n letak bawah lampu..masa tu Sue struggle 2 jam sekali pam untuk supply susu, Alhamdulillah dapat 1oz mula2 tu, then meningkat 2oz. So, dari tu Sue sentiasa positifkan diri yang Sue boleh full bf Zafri n sentiasa berdoa agar susu badan sentiasa ada dan cukup untuk Zafri.

Ada effect tak fibroadenoma dgn pengeluaran susu? Sue rasa ada coz pada right breast dekat dgn kawasan areola ada satu benjolan yg Sue dapat rasa mayb besar sikit dari biji guli, bila Sue pam   hasilan susu agak kurang, selalunya hasil kurang dari 3 oz (pam selama 15min++) berbanding left breast yg mn ada juga benjolan tapi kat area bawah, tapi hasil side ni selalunya dlm 3oz++. 

Satu lagi sue rasa, mungkin sebab ada benjolan2 ni, breast lambat penuh walaupun Sue dh kosongkon breast masa sesi mengepam. Tapi macammanapun Sue bersyukur sgt impian Sue untuk susukan anak berjaya sampai hari ini n semoga sentaisa ada rezeki Zafri untuk Sue full bf selama 2 tahun seperti yang disyariatkan.

So, untuk mama2 yang ada fibroadenoma tapi ada azam nak full bf anak, usaha n positifkan diri + sentiasa berdoa agar ada rezeki untuk anak kita. Tapi kalau kita dh cuba sedaya upaya still xboleh, jgnla bersedih, mungkin ada sebab2 yang tidak kita ketahui, itulah yang Sue pegang ketika tak berjaya full bf anak yg 1st dahulu.

Love,
MamaRayyan's
No comments:

Post a Comment